Aktuality

Jedna z nejoblíbenějších potravin může způsobit krevní sraženiny. Je třeba ji dávkovat opatrně

aazdravi.cz, 3. 12. 2021
Ačkoliv jsou některé potraviny všeobecně považovány za zdravé, ještě to neznamená, že jsou skutečně vhodné pro každého. V některých případech mohou dokonce uškodit. Platí to zejména při specifických diagnózách, kdy se jinak prospěšné látky v nich obsažené zrovna nehodí a stav pacienta ještě zhoršují.

Listová zelenina může uškodit

Typickým příkladem jsou potíže s trombózou. Lidé, kteří mají problémy s krevní srážlivostí, tedy typicky starší osoby, jež trápí například křečové žíly a vedou sedavý způsob života, by se měli vyhýbat potravinám a jídlům, které obsahují vitamin K. Ten totiž zvyšuje srážlivost krve a může vést až k tvorbě nebezpečné krevní sraženiny. Jde to dokonce tak daleko, že tento vitamin může potlačit i účinky nejpoužívanějšího léku na trombózu, warfarinu. Lidé tak mohou mít pocit, že jsou léčeni, ale pokud konzumují potraviny s vyšším obsahem vitaminu K, sami sebe ohrožují.
 
Největším zdrojem vitaminu K je přitom listová zelenina, jako například špenát, rukola, bazalka nebo petržel. Zdánlivě nezávadná a zdravá zelenina tak může způsobit závažné problémy. Zejména petržel je opravdovým rekordmanem, když v pouhých sto gramech najdete celých 20 denních dávek vitaminu K. Pokud byste tak snědli větší množství listové zeleniny, riziko krevní sraženiny se tím významně zvyšuje.

Stačí to nepřehánět

Jak upozorňuje lékař Pavel Kohout z Centra výživy Thomayerovy nemocnicePraze, drtivá většina pacientů o tomto problému vůbec neví. Často je na něj totiž neupozorní ani samotní lékaři, kteří je s jejich diagnózou léčí.
Neznamená to přitom hned potraviny s vysokým obsahem vitaminu K vyřadit z jídelníčku zcela. V takovém případě by vám totiž zase mohly chybět některé důležité látky, a to včetně vitaminu K, který nejenže podporuje krevní srážlivost, ale reguluje i jiné procesy v těle. Klíčem je proto najít vyvážený poměr vitaminu K. Jde o to, aby ho lidé s vyšší srážlivostí krve nekonzumovali příliš a nezadělali si tak na zbytečné komplikace.