Aktuality

Jakým potravinám se vyhnout, pokud trpíte fibrilací síní?

uLékaře.cz, 13. 9. 2019

Fibrilace síní je porucha srdečního rytmu, která se vyznačuje nepravidelným až chaotickým stahováním srdeční síně rychlostí 300–500krát za minutu. Jedná se o onemocnění, které pacienta nebolí, probíhá skrytě, ale v případě nerespektování jeho prvních příznaků a zanedbání výrazně zvyšuje riziko vzniku mozkové mrtvice a srdečního selhání.

Kromě klasických neřádů i grapefruit

Existují potraviny, které mohou u vnímavého člověka přispět ke vzniku fibrilace, případně již stávající onemocnění zhoršit. Jedná se především o potraviny s vysokým obsahem tuků, cukrů a soli. Ale nejen ty. Na co si tedy dát pozor?

  • Alkohol – Studie ukazují, že alkohol může spustit fibrilaci síní u člověka, který již v minulosti nějakou ataku prodělal. Na pozoru by měli být obzvlášť pacienti se srdečním onemocněním či cukrovkou, kteří konzumují alkohol pravidelně, byť jen v malých dávkách.
  • Kofein – Názory odborníků na kofein se liší: Starší studie kofein do souvislosti s fibrilací síní dávaly, novější studie však toto spojení neprokázaly. Nicméně se uvádí, že větší množství kofeinu by mohlo zvýšit krevní tlak a způsobit tak epizody fibrilací síní. Je tedy doporučeno omezit příjem kofeinu na dva šálky kávy denně.
  • Tuky – Problém s tuky spočívá především v nadměrném příjmu cholesterolu a transmastných kyselin ve stravě (v margarínech, trvanlivém pečivu s náplní, náhražkách čokolády, cukrářských výrobcích), což vede k obezitě a zvýšenému krevnímu tlaku. Navíc se tukové látky usazují na stěnách cév, postupně je zužují a snižují jejich pružnost, čímž dochází k ateroskleróze. Všechny tyto procesy zvyšují také riziko vzniku fibrilace síní.
  • Cukr – Obdobně jako tuky i cukr stojí za vysokým krevním tlakem a obezitou. Problém způsobuje především klasický bílý cukr. Řešení by mohlo být v konzumaci alternativních přírodních sladidel, např. medu, stévie či javorového sirupu.
  • Sůl – K vysokému tlaku krve přispívá také nadměrný příjem soli v potravě. V tomto ohledu je vhodné si dávat pozor na mražené potraviny, v nichž je sůl často používána jako konzervační látka. Vysoký obsah soli je obsažen i v uzeninách či pečivu, proto se vyplatí sledovat etikety se složením. Vhodná je také konzumace především čerstvých potravin a náhrada soli bylinkami a kořením.
  • Vitamin K – Vitamin K může představovat riziko u pacientů léčených pro fibrilaci síní warfarinem, lékem ředícím krev a zabraňujícím tak vzniku krevních sraženin. Při konzumaci potravin s vysokým obsahem vitaminu K ve stravě může být pacient ohrožen snížením účinku warfarinu. Nejvíce vitaminu K se nachází v listové a košťálové zelenině. Tyto potraviny není nezbytné zcela vyloučit z jídelníčku, je však důležité konzumovat každý den jejich obdobné množství, aby nedocházelo k výrazným výkyvům příjmu vitaminu K. Tato opatření se týkají pacientů užívajících tuto starší léčbu, dnes jsou k dispozici novější léky s tímtéž účinkem, tzv. nová orální antikoagulancia, která tuto nevýhodu nemají, a pacienti, kteří je užívají, nejsou v příjmu zeleniny nijak limitováni.
  • Grapefruit a grapefruitová šťáva – Na grapefruit a grapefruitovou šťávu by si měli dát pozor pacienti se srdeční arytmií. Grapefruit totiž obsahuje chemické látky, které pozměňují vstřebávání některých léků na toto onemocnění, a zvyšují tak jejich účinek, což pro ně může mít až fatální následky.

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, ateroskleróza – to vše jsou rizikové faktory pro rozvoj fibrilace síní. Když budete předcházet jim, významně snížíte i riziko vzniku fibrilace síní. Preventivní opatření založte na zdravém a vyváženém jídelníčku. Zařaďte do stravy více zeleniny, ovoce, vlákniny a ryb. Konzumujte především čerstvé potraviny. Naopak omezte potraviny tučné, sladké a přesolené.

Autor článku: Markéta Rafajová, ulekare.cz

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/atrial-fibrillation/foods-to-avoid

https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/ss/slideshow-afib-foods-avoid